Pascal, Remigiusz i mnóstwo pyszności. Festiwal „Śląskie Smaki” już w niedzielę!

W niedzielę promenada Areny Zabrze zamieni się w miejsce pełne wspaniałych aromatów i smaków. XVI edycja Festiwalu „Śląskie Smaki”, to doskonała okazja do spędzenia słonecznego dnia w plenerze. Co warte podkreślenia - restauratorzy zapewniają, że nikt na Festiwalu nie będzie głodny. Zapomnijcie więc o śniadaniu i róbcie miejsce na festiwalowe smakołyki!

Śląskie Smaki
Festiwal Śląskie Smaki już jutro w Zabrzu

W festiwalu będą brać udział amatorzy, szkoły gastronomiczne i profesjonaliści, a ich rywalizację w kategoriach potrawa regionalna i potrawa inspirowana tradycją - zwieńczą nagrody Złotego, Srebrnego i Brązowego Fartucha. Oczywiście na gości czekać będą przeróżne pyszności serwowane przez restauracje Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”. Będzie więc można zakosztować nie tylko rodzimej, śląskiej kuchni, ale też potraw kuchni beskidzkiej i jurajskiej. Nie zabraknie również stoisk z lokalnymi produktami z województwa śląskiego prosto od producentów.

– Festiwal „Śląskie Smaki” ma na celu promocję kuchni regionalnej województwa i podtrzymywanie kulinarnych tradycji z nią związanych – mówi Adam Wawoczny, prezes zarządu Śląskiej Organizacji Turystycznej. – Charakterystyczne jest to, że kuchnia będąca niezwykle tradycyjną, zawiera w sobie wiele aktualnych trendów dotyczących żywienia, czy życia w stylu slow. XVI Festiwal „Śląskie Smaki” zagości w Zabrzu, mieście obchodzącym w tym roku swoje 100-lecie.

Podczas imprezy odbędą się też dwa pokazy kulinarne znanych mistrzów – Pascala Brodnickiego i Remigiusza Rączki oraz Bitwa Smaków, której efektów będą mogli skosztować odwiedzający festiwal.

Imprezę uświetnią między innymi program muzyczno-kabaretowy Krzysztofa Respondka, występ Orkiestry Dętej Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu oraz Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk”.

Co w menu?

Tu szykuje się prawdziwa uczta dla podniebienia smakoszy. Będą żur śląski na maślance z białą kiełbasą, żeberka z ciaperkapustą (albo panczkrautem :D), schab po naszemu – faszerowany krupniokiem na musie z czerwonej kapusty, żur żeniaty, zupa krem z buraka z pomidorem i tymiankiem, galert śląski, rolada śląska z kluskami, sosem i modrą kapustą, kopa pszczyńska, tort Sachera, bioło polywka, kita świńska w kapuście, żebroczka, placki ziemniaczane ze szpyrkami, placki ziemniaczane ze śmietaną, kołocz wiślański z serem, chrzanica, bigos, gołąbki z dziczyzny.

Bardziej wyszukane dania – w konkursie

W konkursie kulinarnym pojawią się też bardziej wyszukane dania: tatar z daniela, saurebraten z dzika z fojerki i oberiba na gęsto, królik w sosie musztardowym z żymlokiem w boczku, skorzonera (czyli wężymord), tartaletki z musem z kapusty z karmelizowanymi borowikami, krem z kalarepy z pesto z lubczyku z prażonymi migdałami, comber królika w boczku na krupnioku z sosem z konfitowanej cebuli z masłem ziołowym, nadziana piękna z Rept, kaczka w buraczkach, zupa krem z czosnku, pierogi z krupniokiem i panczkrautem.

Król Festiwalu - żur

Wiele drużyn właśnie na żur postawiło w tym roku. Tegoroczna Bitwa Smaków odbędzie się między żurem Remigiusza Rączki, a żurem Dominika Więcka, szefa kuchni restauracji Szyb Maciej w Zabrzu.

Podsumowując – warto przyjść na czczo!

Program Festiwalu

  • 13.00 - otwarcie Festiwalu „Śląskie Smaki”
  • 13.15-14.00 - Muzyczne Smaki Świata – koncert Orkiestry Dętej Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu
  • 14.00-15.00 - Krzysztof Respondek – program muzyczno-kabaretowy
  • 15.00-16.00 - Pascal Brodnicki - pokaz kulinarny
  • 16.15-17.00 - Frele – koncert trio muzycznego
  • 17.00-17.30 - Pascal Brodnicki - pokaz kulinarny
  • 17.30-18.00 - zakończenie konkursu kulinarnego, wręczenie nagród laureatom Festiwalu
  • 18.00-19.00 - Bitwa Smaków - pokaz kulinarny Remigiusza Rączki wraz z degustacją
  • 19.00-20.00 - Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny – koncert galowy z orkiestrą
  • 20.00 - zakończenie Festiwalu "Śląskie Smaki"

Dodatkowo:

  • specjalna strefa atrakcji dla dzieci
  • stoiska produktów lokalnych
  • rękodzieło
  • Kuchenne Ewolucje - warsztaty i konkursy kulinarne dla dzieci i dorosłych
  • bezpłatne zwiedzanie z przewodnikiem Areny Zabrze - stadionu klubu piłkarskiego Górnik Zabrze (zbiórki przy recepcji VIP). Zwiedzanie w godzinach 13.00-18.00 co 30 minut.

czytaj więcej:

Festiwal Śląskie Smaki

Festiwal „Śląskie Smaki” w Arenie Zabrze

Pług

Akcja zimowa w Zabrzu - przydatne telefony

Oprócz średniego wozu bojowego, przydałby się lekki

Na każde wezwanie - strażacy ochotnicy

Ernest Wilczek

Górnik Zabrze stracił legendę. Nie żyje Erwin Wilczek

Alina nowak zygmunt frankiewicz

Śląscy samorządowcy już szykują się na wybory?

Szkola zabrze

Nowa sala gimnastyczna, termomodernizacje......

C5a85806ade29373c6dcf52919855e7e

Śmiertelny wypadek w kopalni Sośnica-Makoszowy